Skip to main content
 

Acupunctuur

Bij het herstellen van balans in je leven kan acupunctuur jou ondersteunen. Via Jacqueline helpt jouw energiebalans te herstellen in enkele behandelingen. Deze acupunctuurbehandelingen helpen lichaam en geest weer in evenwicht te komen. Het resultaat is onder andere minder spanning in je lichaam en meer rust in je hoofd. Acupunctuur verhoogt je natuurlijke weerstand, vergroot je levenslust en vermindert pijn.

De achtergrond van acupunctuur: de kringloop van levensenergie

Acupunctuur is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde, een geneeskunde van ruim 4000 jaar oud, die zowel preventief als genezend werkt. Het universum bestaat uit een kringloop van levensenergie: Qi of Chi. Qi is opgebouwd uit twee tegengestelde krachten, Yin en Yang. Deze krachten moeten met elkaar in evenwicht zijn om gezond te blijven. Yin staat voor donker, schaduw en vrouwelijk en Yang staat voor licht, zon en mannelijk. In het Yin-Yangteken zien we een witte stip in het zwarte gedeelte en een zwarte stip in het witte gedeelte. Dit betekent dat Yang altijd Yin in zich heeft en andersom.

Meridianen en energiehuishouding

In en om je lichaam zit een netwerk van energiebanen of meridianen. Door deze meridianen stroomt de Qi van en naar de organen, zintuigen en diverse weefsels in het lichaam. De energievoorziening is afhankelijk van je voeding (voedsel, liefde en studie) en hoe je leeft. Ook erfelijke factoren spelen een rol.

Op de meridianen liggen acupunctuurpunten. Door deze punten te behandelen kan ik de energie in de meridianen beïnvloeden en jouw energiehuishouding reguleren. Hierdoor kun jij een betere balans tussen lichaam en geest bereiken. Om die balans te bereiken onderzoek ik de onderlinge samenhang van de disbalans. Hierbij ga ik uit van de vijf-elementenleer en de natuurlijke cycli in het leven.

Hoe werkt een behandeling?

Na het in kaart brengen van de onbalans die we gaan aanpakken met acupunctuur, stel ik een behandelplan voor jou op. Meestal zijn er drie tot vijf behandelingen nodig, soms in combinatie met andere methodes en een dieetadvies. Na afloop van de serie is er een evaluatie.

Ik werk met naalden, moxa, cupping, laser en massagetechnieken.

  • Door het inbrengen van naalden op acupunctuurpunten in de meridianen, wordt de energiestroom beïnvloed. Na het inbrengen van de naalden blijven ze ongeveer 20 minuten zitten.
  • Moxa is een andere naam voor bijvoetkruid. Moxa wordt gebruikt om acupunctuurpunten op te warmen. Er bestaat losse moxa en moxa welke in staven is geperst. De losse moxa wordt gebruikt om op de acupunctuurnaald te laten smeulen, de moxastick wordt brandend boven de huid gehouden. Het is een heel aangename warmte. De moxastick kan ook door de patiënt thuis gebruikt worden. Bij gewrichtsklachten is moxeren een goede behandelmethode.
  • Cupping is er vooral op gericht om stagnatie van energie op te heffen. Hierbij wordt gewerkt met glazen bollen welke op een speciale manier op de huid geplaatst worden.

Na de behandeling

Door de behandeling wordt energie in beweging gezet. Het is daarom raadzaam om na een acupunctuurbehandeling enigszins rust te nemen en niet te sporten. De duur van de behandeling ligt tussen een half uur en een uur. Je kunt je na de behandeling een beetje loom voelt. Dit is een normale reactie. Het lichaam maakt als gevolg van de naaldstimulatie, endorfine aan. Deze morfineachtige stof veroorzaakt dit lome gevoel.

Vergoeding van de behandeling door zorgverzekeraars

Bijna alle zorgverzekeraars vergoeden acupunctuur, in de aanvullende verzekering. De Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur houdt de vergoedingen zorgvuldig bij. Hiervoor kunt u terecht op www.acupunctuur.nl.

Meer lezen over acupunctuur?

Meer informatie en een indicatielijst van klachten vind je op de site van de NVA: www.acupunctuur.nl

Ik wil meer weten over acupunctuur ➙

Contact

Jacqueline Kaaijk
Weverstraat 65a
6862DK Oosterbeek
06-22954561
info@viajacqueline.nl
LinkedIn
Inspiratie

NVA D0831
LVNT 10001020666
AGB 90-021569
AGB Praktijk 90-00345
RBCZ 308124R
KvK 09203652
BTW NL002102946B05