Voel jij je superfit met meer dan genoeg energie, slaap je goed, heb je altijd zin in de dag, maak je gemakkelijk beslissingen en pas je je snel aan veranderingen aan? Niet? Je bent absoluut niet de enige. Want wat zijn de twee klachten die een huisarts het meeste hoort? Vermoeidheid en pijn.
Intermittent living
De gemiddelde leefstijl leidt tot welvaartziekten
Niet zo verrassend als je kijkt naar de gemiddelde leefstijl waarin we veel zitten (thuis werken, gamen, autorijden) en we toch veel calorieën, verkeerde vetten en suikers eten. Door stress en slapeloosheid komt ons lichaam bovendien nooit helemaal tot rust. Dit samen leidt ertoe dat veel mensen een overbelast immuunsysteem en laaggradige ontstekingen hebben. Gevolg: welvaartziekten als diabetes type 2, obesitas, hart- en vaatziekten, Alzheimer, depressie, burn-out en chronische ziekten.
Wat we kunnen leren van onze voorouders
We zijn van nature lui, dit is een evolutionair en oeroud gegeven. Terwijl actie juist heel gezond is voor lichaam en geest. Om gezond te blijven is beweging een noodzaak en moet je lichaam in staat zijn snel en adequaat te reageren op allerlei bedreigingen van buitenaf. Denk hierbij aan ziekteverwekkers, ontregelingen in je lichaam zoals kanker, verslavingen, automuunziektes, stress, slechte voeding et cetera. De jager-verzamelaar van wie wij afstammen, leefde in een wereld waar dit aanpassingsvermogen voortdurend werd getraind en op de proef gesteld.
De moderne mens lijkt niet veel meer op de jager-verzamelaar en heeft het steeds moeilijker om zich aan te passen aan veranderingen. Wat kunnen we leren van onze voorouders?
Word weer oerkrachtig door intermittent living
De jager-verzamelaar bewoog veel, kende overvloed en schaarste van voedsel en water. De jager-verzamelaar leidde daarmee een ‘intermittent’ leven. Intermittent betekent dat er geen sprake is van comfort en vaste structuur en dat je blootgesteld bent aan verschillende prikkels.
Als je je lichaam en brein uitdaagt met oeroude prikkels, geeft dat je een energieboost, besluitvaardigheid, kracht en veerkracht. Bij intermittent living helpen we je bij het aanpassen van je levensstijl zodat je je lichaam, je brein en je stofwisseling weer traint. Daardoor bouw je weerstand op en word je veel gezonder en fitter; het geeft je oerkracht.
Voor wie is intermittent living?
Vrijwel iedereen kan een intermittent leefstijl aannemen*. De leefstijl is eenvoudig, haalbaar en efficiënt. De kracht haal je uit jezelf, waardoor de investering enkel jouw aandacht en inzet vereist. Omdat je het fijne resultaat heel snel merkt, zal je de leefstijl niet meer los willen laten.
*Intermittent living is niet geschikt voor mensen met hart- of nierfalen.
Wat levert intermittent living je op?
- Je gezondheid gaat met sprongen vooruit.
- Het zelf herstellend vermogen van je lichaam wordt aangesproken
- Je stofwisseling gaat beter verlopen
- Je lichaam kan makkelijk schakelen tussen de energieverdeling in je spieren, je brein en je organen
- Fysieke flexibiliteit
- Je suiker- en insulinespiegel komt in balans
- Je cholesterol daalt
- Je bloeddruk en hartslag dalen
- Eventuele ontstekingen verminderen
- Je hebt het minder koud/heet
- Je slaapt beter
- Je kunt helder denken, wordt besluitvaardig, veerkrachtig en je excelleert
- Je krijgt een energie-boost
- Je veroudert minder snel: anti-aging
- Je immuniteit verbetert
Wetenschappelijke achtergrond
De grondlegger van het concept van intermittent living is dr. Leo Pruimboom. Hij baseerde intermittent living op twee basisonderzoeken, waarop hij promoveerde aan de Universiteit van Groningen: The Study of Origin en Intermittent Living. Ben je geïnteresseerd in de wetenschappelijke achtergronden? Lees hier twee publicaties van dr. Leo Pruimboom. Het artikel “Intermittent living: The use of ancient challenges as a vaccine against deleterious effects of modern life – A hypothesis” op de website van de Universiteit van Groningen en het artikel “The mutiple faces of the human immune system: Modern life causes low-grade inflammation and thereby provokes conflict between selfish immune system and the selfish brain” op de website voor medische publicaties, PubMed.
Workshop intermittent living
Nieuwsgierig geworden? Via Jacqueline organiseert workshops intermittent living om deze leefstijl te ervaren. We gaan meteen praktisch aan de slag. Natuurlijk ondersteun ik je met theoretische kennis, zodat je snapt waarom stappen belangrijk zijn. Resultaat: commitment en doorzettingsvermogen.
Je gaat aan de slag met:
- Koude prikkels
- Hitte prikkels
- Ademhaling: hypoxie en hypercapnie
- Intermittent fasting
- Intermittent drinking
- Beweging
- Cognitieve prikkels
- Gevarieerde voeding en gefermenteerde voeding
- Bioritme
- Mindfullness
Klaar voor meer energie? Meld je hieronder meteen aan.
Hou me op de hoogte
De datum voor de volgende workshop is nog niet bekend. Wil je op de hoogte gehouden worden? Vul dan onderstaand formulier in.